לחץ דם גבוה נקרא 'הרוצח השקט' היות ולא ניתן להבין שהוא נוכח. ברוב המקרים, הוא מתרחש ללא תסמינים. אם לא בודקים את לחץ הדם באופן קבוע, אין שום דרך בטוחה לדעת אם הרמות נמצאות בטווח הבריא. באשר ל'רוצח', זה אולי נשמע מלודרמטי, אך הנזק הנגרם לגוף כתוצאה ממצב זה, אינו בדיה.
עלילת הרצח
כשלחץ הדם גבוה, הדם מפעיל יותר מדי כוח נגד דפנות העורקים, במהלך שאיבת הלב, והתוצאה היא בעיות בריאות. אם העורקים צרים או נוקשים עם הגיל, או אם הגוף נושא עודף מים או מלח, לחץ הדם הופך להיות גבוה יותר. זהו לחץ מוגזם המופעל על העורקים, והסיכון שהעורקים יתפוצצו, גבוה ביותר.
חלקים שונים בגוף סובלים באופנים שונים. הלב צריך לעבוד קשה יותר כשלחץ הדם גבוה. משאבת הלב חווה כמויות הולכות וגדלות של לחצים באמצעות שאיבה. מאמץ נוסף זה עלול להוביל לעיבוי שריר הלב, מה שמקשה עליו לתפקד. אי ספיקת לב עשויה להימשך, ואם לחץ הדם הגבוה גורם להתקשות העורקים, הסיכון להתקף לב גובר.
נזק מוחי
גם המוח נמצא בסכנה כשלחץ הדם עולה. יתר לחץ דם הוא הגורם העיקרי לשבץ, מצב בו כלי דם במוח נפרצים ומדממים, או שקריש דם חוסם את זרימת הדם למוח. שבץ עלול לגרום למוות, או שהוא עלול לגרום לנזק מוחי ולמוגבלות לאורך החיים.
לחץ דם גבוה עלול להוביל גם לערפול מוחי, בעיות למידה, ובעיות זיכרון והבנה. הראיות המדעיות הגוברות מצביעות על קשר בין מחלת כלי הדם לבין דמנציה או מחלת אלצהיימר. אם מתרחש ליקוי בהעברת הדם למוח, בריאות המוח נמצאת בסכנה.
מחלות כליות – גם הכליות עלולות להידרדר כשלחץ הדם עולה. כלי הדם באיברים אלו עשויים להיות חלשים או צרים, והכליות אינן מתפקדות ביעילות לסינון פסולת ונוזלים מהגוף. היות ועודף מים בגוף מגביר את לחץ הדם, המצב מוביל לכשל כליות.
הנזק הנלווה
אפילו העיניים אינן חסינות מפני השפעות לחץ דם גבוה. בעיניים יש כלי דם זעירים, וכשהם פגומים או חסומים, התוצאה היא ראייה מטושטשת, מעוותת, או עיוורון.
גברים ונשים עם לחץ דם גבוה עשויים לחוות הפרעות בתפקוד המיני בשל זרימת הדם הפוגעת בחלקי הגוף האחראים על תפקוד מיני. אדם נמצא אף בסיכון גבוה יותר לאיבוד עצם ודום נשימה, וגם אם בעיות אלו אינן הורגות, הן משפיעות באופן משמעותי על התפקוד היומיומי.
חשיבות המעקב אחר לחץ דם גבוה
כדי לקבל את הקריאה הטובה ביותר של לחץ דם, יש לבצע אותו באופן קבוע ובזמנים שונים. לחץ הדם משתנה באופן טבעי, ותחושות רגשיות שליליות או יום מלחיץ ביותר, אינם הזמן הנכון לבדוק את לחץ הדם, והקריאה לא תשקף דיוק. יש להירגע, לשמור את שתי הרגליים על הרצפה, לוודא שהיד נתמכת במלואה, ולא לדבר במשך מספר דקות פני בדיקת לחץ הדם.
אם הקריאה מצביעה על 120/80 או למטה, אין מה לדאוג. אך אם הקריאה מצביעה על 140/90 ומעלה, או 130/80, או כשאדם סובל מסוכרת, חשוב להתייעץ עם הרופא לגבי אפשרויות הטיפול. יש למדוד את לחץ הדם לפחות אחת לשלושה חודשים עד חצי שנה, אם אדם נמצא בקבוצת סיכון ידועה, או אחת לשנה או הוא נמצא בסיכון נמוך. לחץ דם עשוי להיות רוצח שקט, אך אם לא מניחים לו להתגנב, מפחיתים באופן משמעותי את הסבירות להיות קורבן שלו.