התרופה קנדסרטן, הנקראת גם בשם המסחרי אטקנד היא תרופה להורדת לחץ הדם השייכת למשפחת חוסמי אנגיוטנסין 2. זרימת הדם בכלי הדם מפעילה לחץ על דפנותיהם. אם במדידת לחץ דם הנעשית באמצעות מכשיר פשוט התקבלו ערכים הגבוהים מ- 140/90 הדבר נחשב ללחץ דם גבוה.
לחץ דם גבוה כמעט שאינו יוצר תסמינים בטווח הקצר אך גורם לסיבוכים משמעותיים בטווח הארוך ולכן חשוב לעקוב אחריו באופן סדיר. נמצא כי כשבעים אחוזים מהלוקים בהתקף לב ראשון וכשמונים אחוזים חמהלוקים בשבץ מוחי ראשון סבלו מלחץ דם גבוה. לכן, חשוב המעקב וכמובן קבלת טיפול תרופתי מתאים.
מנגנון הפעולה של קנדסרטן
קנדסרטן שייכת כאמור למשפחת התרופות שמנגנון הפעולה שלהן הוא חסימת הקולטנים להורמון אנגיוטנסין 2. ההורמון אנגיוטנסין 2 גורם להתכווצותם של כלי הדם ולכן מעלה את לחץ הדם. עם תרופות ממשפחה זו נמנות קנדסרטן, לוסרטן, אולמסרטן ועוד.
החומר הפעיל בקנדסרטן נקשר לקולטני האנגיוטנסין 2 הנקראים AT1 ובכך מנטרלים את השפעת האנגיוטנסין 2. נטרול זה מאפשר את הרחבתם של כלי הדם והורדת לחץ הדם. בנוסף מונעות תרופות ממשפחה זו את שחרור ההורמון אלדוסטרון מבלוטת יותרת הכליה.
מניעת שחרור ההורמון מסלקת במהירות רבה יותר נוזלים ונתרן מן הדם אל השתן, מצמצמת את כמות הנוזלים בגוף וגם על ידי כך מורידה את לחץ הדם.
יתרונות קנדסרטן לטיפול בלחץ דם גבוה
לקנדסרטן כמו לתרופות אחרות ממשפחת חוסמי אנגיוטנסין 2 ישנו יתרון על פני התרופות הותיקות יותר, תרופות מעכבות אנזים ACE (האנזים שהופך את החומר הלא פעיל אנגיוטנסין 1 לחומר הפעיל אנגיוטנסין 2) בכך שאינה גורמת לתופעות לוואי כמו שיעול טורדני ויבש הנגרם לחלק מהמטופלים בתרופות מעכבות ACE.
לכן, כשנכנסו תרופות אלה לשימוש בשנות התשעים הן חוללו מהפכה אמיתית בטיפול ביתר לחץ דם ואי ספיקת לב. גם בקרב התרופות ממשפחת חוסמי אנגיוטנסין 2 ישנם יתרונות לקנדסרטן. נמצא שמידת הקישור של החומר הפעיל בקנדסרטן לקולטני AT1 גדול פי עשרה ממידת הקישור של לוסרטן. נדרשת גם כמות קטנה יותר של קנדסרטן בהשוואה ללוסרטן או ואלסרטן- 8 מ"ג קנדסרטן שווה ערך ל- 50 מ"ג לוסרטן.
רכיבים – החומר הפעיל בקנדסרטן נקרא Candesartan cilexetil. בחלק מהתרופות המבוססות על קנדסרטן משולב גם החומר הידרוכלורותיאזיד, אשר שילובו יחד עם הקנדסרטן משפר את התוצאות ויוצר איזון טוב יותר של לחץ הדם. חומר זה מקטין את התנגודת ההיקפית של כלי הדם ומעודד שחרור נוזלים עודפים באמצעות השתן ועל ידי כך הורדת לחץ הדם.
אופן השימוש בקנדסרטן
התרופה זמינה כטבליות בריכוז 4 מ"ג, 8 מ"ג ו- 16 מ"ג. לרוב המינון הניתן הוא 8 מ"ג או 16 מ"ג. מינון נמוך מזה מיועד למטופלים עם בעיה בתפקוד הכליות. המינון המירבי הניתן בד"כ הוא 32 מ"ג. הטבליה נלקחת 1-2 ביום. תחילת ההשפעה של התרופה מורגשת מספר שעות לאחר תחילת הטיפול כשהשפעה מלאה תורגש מספר שבועות לאחר תחילת הטיפול.
יש לאחסן את התרופה במקום מוצל וקריר. אין להפסיק את התרופה ללא התייעצות עם רופא. במידה ונשכחה לקיחת מנה יש לקחתה מיד כשנזכרים אך אין לקחת מנה כפולה.
תופעות לוואי וסיכונים
קנדסרטן עלולה לגרום למעט תופעות לוואי נסבלות כמו כאבי ראש, סחרחורות, אף סתום הסמקה. אין להשתמש בתרופה בזמן הריון או הנקה.
אם נלקחות תרופות אחרות להורדת לחץ הדם, קנדסרטן עשויה להגביר את השפעתן ולכן יש לעשות תיאום מינונים. אם סובלים מבחילות, הקאות או שלשולים יש ליידע מיד את הרופא המטפל בכדי למנוע התייבשות וירידה חדה מדי בלחץ הדם.