אנשים רבים מודעים ל"רוצח השקט", המתייחס ליתר לחץ דם. ואכן הבעיה נוצרת לרוב בהיחבא וללא סימנים המעידים על קיומה.
חוסר אבחון הבעיה מאפשר לרמות הגבוהות של לחץ הדם להתקיים בגוף תוך פגיעה מתמשכת ויצירת נזק מצטבר.
רק כמחצית מהסובלים מיתר לחץ דם מודעים למחלה, והמיתוס הנפוץ הרווח הוא שהמחלה אינה מתרחשת בקרב צעירים.
ובכן, צעירים הסובלים מיתר לחץ דם גבוה מתון אשר מחויבים להתנהל בהתאם כבר בשלב מוקדם של החיים על מנת למנוע היווצרות סיבוכים ומחלות שונות, ובעיקר למניעת הסיכון לדום לב בשלב מאוחר יותר בחייהם.
לחץ דם גבוה מתון בצעירים: גורמי סיכון
לחץ דם גבוה בקרב צעירים קשור ברוב המקרים להשמנה, תזונה לא בריאה וחוסר בפעילות גופנית. זהו סימן אזהרה לגבי אורח החיים וכי יש צורך לשנות הרגלים שליליים. טיפול תרופתי אינו הכרחי כקו הטיפול הראשון, אלא אם הוא משולב בגורמי סיכון נוספים כגון סוכרת, שומן גבוה בדם, עישון, ונטייה תורשתית למחלת לב וכלי דם.
בקרב צעירים הנמצאים בסיכון נמוך, ניתן להמתין כמה חודשים ולבחון את השפעות ותוצאות השינויים באורח החיים תוך מתן הזדמנות להוריד את לחץ הדם. במקרים בהם לא חל שינוי לטובה בתוך כחצי שנה, יש צורך במתן טיפול תרופתי.
חשיבות אבחון לחץ דם גבוה מתון בשלב מוקדם בחיים
על מנת לאבחן מבעוד מועד נטייה ללחץ דם גבוה, יש להיבדק כבר בגילאים צעירים. מצב שאינו מאובחן ומטופל עלול לגרום לפגיעה באיברים חיוניים בהם הלב, המוח, הכליות והעיניים. בגילאי 20-29 מומלץ למדוד לחץ דם פעם בחמש שנים וזאת במצב תקין וללא גורמי סיכון למחלות לב.
בגילאי 30-39 מומלץ לבצע מדידה בכל שלוש שנים בהנחה שלא קיימים גורמי סיכון אחרים. כאשר קיימים גורמי סיכון נוספים למחלות לב, יש להיבדק פעם בשנה על מנת לצמצם את הסיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם בשלבים מאוחרים יותר.
לחץ דם תקין אשר מעיד על סיכון למחלות בעתיד
מחקר חדש ורחב היקף מראה כי גם לחץ דם הנחשב כנורמאלי בגיל 17 יכול להעיד ולחזות על יתר לחץ דם בבגרות כאשר הסיכון בקרב בנים גבוה יותר פי שלושה עד ארבעה בהשוואה לבנות באותו הגיל.
המחקר אשר פורסם בכתב העת Hypertension של החברה האמריקאית למחלות לב מעריך כי בנים ובנות בעלי לחץ דם הנחשב תקין עלולים לגדול ולהיות מבוגרים אשר סובלים מיתר לחץ דם. המחקר התמקד בנבדקים אשר הראו מדדים תקינים של סוכר, שומן, משקל ולחץ דם תוך בדיקת הקשר להתפתחות מחלות לב וסוכרת בעתיד.
ממצאים מרכזיים ומסקנות
המחקר הוכיח כי גם רמות לחץ דם תקינות של 100-120 מנבאות מידה של יתר לחץ דם בשלבים מאוחרים יותר בחיים. המחקר העלה שני ממצאים חשובים: בקרב נערים לחץ הדם גבוה יותר בהשוואה לבנות ובשני המינים נמצא קשר בין ערכים בטווח התקין בגיל 17 לבין סיכון לפתח יתר לחץ דם בהמשך.
המסקנה היא כי לחץ דם סיסטולי של 110 אכן מעיד על סיכון ליתר לחץ דם מערך של 100 על אף ששני המדדים נמצאים בטווח התקין. בנוסף, נמצא קשר חזק בין מסת הגוף בגיל 17 לבין התפתחות לחץ דם גבוה בבגרות המוקדמת.
המחקר מייעץ לרופאי הילדים והנוער המטפלים ועוקבים אחר צעירים בריאים, להעלות את המודעות באשר לנחיצות הפיקוח על משקל ולחץ דם גם כאשר אלה נחשבים לתקינים. ערך נורמאלי יכול אף הוא להיות קשור לסיכון גבוה למחלה וחייב להילקח בחשבון בנוסף לגורמי סיכון אישיים אחרים.