ראשית, בלי פאניקה! יש להבהיר ללא ספק שלא לחץ דם גבוה או יתר לחץ דם הוא הגורם לנשירת שיער. הגורם האמיתי הוא התרופה למצב. לאדם מבוגר יש ממוצע של מאה אלף קווצות שיער על הראש, והנטייה היא אובדן של כמעט מאה גדילי שיער ביום, המתחלפים באופן טבעי כל הזמן.
שפיכת שיער היא מצב נפוץ הנחשב כחלק ממחזור צמיחת השיער הרגיל. כך ששפיכת שיער של למעלה מ-100-150 גדילים ליום, נחשבת ל"נשירת שיער".
הגורמים הנפוצים למחלות לב הם לחץ דם גבוה ומחלות קשורות. כשלוקחים נתונים אלו בחשבון, ניתן למצוא קשר בין יתר לחץ דם והתקרחות. הקשר יכול להיות נסיבתי, אך מחקרים שונים ברחבי העולם מסבירים את הקשר.
תהליך צמיחת ונפילת השיער
בדומה לכל תהליך ביולוגי אחר, אפילו צמיחת השיער היא מחזור. ציר השיער הנוצר ניזון לצמיחת זקיק השיער. לאורך כל תוחלת החיים, השיער עובר שלושה שלבים. שלב אנגן, קטגן וטלוגן. השלב אנגן מתרחש כאשר הפפיליה בזקיק מתרבה, ופיר השיער נוצר וגדל לתוך גדיל. זהו השלב שבו השיער נשאר ב-85% מהמחזור.
השלב הבא הוא הקטגן, הידוע גם כשלב השינוי, שבו הזקיקים נחים. לבסוף מגיע שלב הטלוגן, שבו השיער נדחף מתוך האפידרמיס, וזהו השלב בו השיער נופל. כל ההפרעה במחזור זה, מובילה למחזור נשירה חמור.
לחץ דם גבוה שגורם לנשירת שיער
בדומה לכל סוג אחר של נשירת שיער, תרופות למצב משפרות באופן משמעותי את ההערכה העצמית. אך ברוב המקרים, נשירת השיער מתחדשת עם סיום התרופה. סוגי התרופות והמינונים משתנים בקרב אנשים בהתאם לגורם לנשירת השיער, כשגם הרגישות לתרופה מסוימת נלקחת בחשבון.
תרופות נגד יתר לחץ דם גורמות לנשירת שיער באמצעות הפרעה למחזור הרגיל של צמיחת השיער. אך הנשירה מורגשת רק לאחר נטילת תרופות במשך כחודשיים עד ארבעה חודשים. במקרה זה, זקיקי השיער נכנסים לשלב מנוחה ונופלים מוקדם מדי.
במצב זה, הרופא יכול לסייע. הוא יכול לשנות את התרופה, תוך התחשבות בציון יתר לחץ הדם; או שהוא יכול להפסיק את התרופות, תוך התחשבות בחומרת התסמינים.
הקשר בין לחץ דם גבוה ונשירת שיער
התקרחות נגרמת בעיקר כתוצאה משינויים הורמונאליים. אנשים הסובלים מהתקרחות סובלים גם מחסר איזון הורמונאלי בקרקפת, שעשוי ליצור בעיה בצמיחת השיער. זהו אחד התסמינים המחברים את הבעיה ליתר לחץ דם.
יש גם תרופות ליתר לחץ דם, הקשורות עם שיער דליל. באחד המחקרים, התברר שהתרופה המשמשת להרחבת כלי הדם עלולה לתרום לסיבות רבות בגללן אנשים עם יתר לחץ דם חווים גם התקרחות. מחקרים אלו הראו אף כי גברים במיוחד סובלים מבעיה זו.
התמודדות עם נשירת שיער בלחץ דם גבוה
אם הרופא אינו משנה את התרופה או את המינון, מומלץ ביותר שלא לבצע שינויים באופן עצמאי! במקרה זה, פשוט עדיף לחיות עם מעט פחות קווצות שיער ולהמשיך לקחת את התרופות נגד יתר לחץ דם, מאשר למות מהתקף לב, ללא התרופה.
יש לזכור שלחץ דם גבוה ניתן להתמודדות ושליטה באמצעות סיוע תרופתי ותזונה בריאה, וברגע שהשליטה מושגת, ניתן להפסיק את התרופות. כך שהחשיבה צריכה להתמקד בטווח הארוך.
המחקר המקשר בין לחץ דם גבוה ונשירת שיער
הקשר הרפואי התגלה כשרופאים מבית החולים בריגהאם ואשה בבוסטון, מסצ'וסטס, גילו שגברים מתקרחים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות לב. בהשוואה לאנשים עם לחץ דם נורמאלי, גברים עם רמות גבוהות של כולסטרול ויתר לחץ דם, סובלים מנשירת שיער. ממצאים אלו התבססו על מחקר שנערך בקרב 22,000 גברים ונשים בגילאי ארבעים עד 84.
המחקר, שנמשך 11 שנים, דיווח כי 1,500 גברים שהשתתפו במחקר, סבלו ממחלת לב כלילית, ו-62% מהם סבלו מבעיות התקרחות. הקשר בין התקרחות ומחלות לב עשוי להיגרם גם כתוצאה מרמות גבוהות של טסטוסטרון, מצב בו גברים קירחים סובלים מרמות גבוהות יותר של הורמון זכרי. רמות גבוהות של טסטוסטרון יכולות להוביל אף לבעיות כגון קרישת דם וטרשת עורקים.
החדשות הטובות
לדברי המדענים, מחלות לב ניתנות למניעה, ואלו הן חדשות טובות לגברים מקריחים, שיכולים לנקוט בצעדים הדרושים על מנת להפחית את הסיכון לפתח מחלות לב. למרות שלא ניתן למנוע את המצב בשל ההיסטוריה המשפחתית או נשירת השיער, קיימים גורמים למחלות לב אותם ניתן לשנות באמצעות אורח חיים בריא וירידה בכמות צריכת המלח.
יש להימנע מעישון וצריכת אלכוהול, להקפיד על תזונה בריאה, ופעילות גופנית קבועה. מניעה תמיד טובה יותר מכל טיפול! כך ניתן להבטיח לחץ דם תקין ורמת כולסטרול בריאה.