ראיות מדעיות רבות קובעות שנקיטה בצעדים למניעת מחלת לב ושבץ מסייעת בשיפור התפקוד המוחי והגופני. מחקר חדש מראה כי חלק מההפרעות בזיכרון לטווח הקצר, הקשורות במקרים רבים להזדקנות, עשויות לגרום ללחץ דם גבוה.
מומחים מאוניברסיטת פיטסבורג מסבירים שזה לא שאנשים עם לחץ דם גבוה מאבדים פתאום את הזיכרון שלהם, אך הם מתקשים לבצע משימות הדורשות תשומת לב ומתקשים לזכור דברים לטווח הקצר, לעומת אנשים עם קריאות לחץ דם נורמאלי.
מבוגרים עם לחץ דם גבוה
מחקר שנערך ביולי 2003, העריך שיתר לחץ דם משפיע על אחד מתוך חמישה מבוגרים. ההנחיות החדשות ללחץ דם כוללות סיווג חדש, הכולל אחד מתוך ארבעה מבוגרים, שאצלם לחץ הדם הסיסטולי נמצא בין 120-139, או שלחץ הדם הדיאסטולי שלהם הוא בין 80-89. ללא טיפול, אנשים אלו צפויים לפתח לחץ דם גבוה.
המחקר, שהוצג בספטמבר 2003 בכנס השנתי לבדיקת לחץ הדם של האגודה האמריקאית לבדיקת הלב, עקב אחר 59 אנשים עם קריאות דם תקינות, ו-37 אנשים אחרים שאובחנו עם יתר לחץ דם. באמצעות בדיקות מתוחכמות, צוות המדענים מדד את הפעילות המוחית של המשתתפים באמצעות מבחני זיכרון שונים. משתתפי המחקר עברו אף סריקות הדמיה באולטרסאונד למדידת אספקת הדם למוח.
ממצאי המחקר
סריקות אלו הראו שמספר משתתפים עם לחץ דם גבוה חוו פחות זרימת דם למוח. אך גם כאשר זרימת הדם הייתה נורמלית, נוירונים במוח לא פעלו במהירות ובמידת הצורך בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה.
פעילות מוחית איטית זו, המתאפיינת בבעיות זיכרון אקראיות המתרחשות לאחר גיל חמישים, נצפתה ברמות זהות בכל החולים הסובלים מיתר לחץ דם, שהשתתפו במחקר, ללא קשר לגילם. המשתתפים היו בין הגילאים חמישים ושבעים, ואף אחד מהם לא טופל עם תרופות ללחץ דם גבוה כאשר המחקר התחיל.
מסקנות המחקר
המדענים סבורים שממצאי המחקר מספקים הבנה טובה יותר לאיתור סימנים ללחץ דם גבוה, המשפיעים וקשורים להפסקות זיכרון אקראיות. למרבה הצער, אנשים רבים עם לחץ דם גבוה אינם מודעים למצב זה.
ממצאי המחקר מתווספים לגוף ראיות מדעיות הולך וגובר המצביע על קשר משמעותי בין שבץ ומחלות לב, אשר עשויים לנבוע מלחץ דם גבוה ולהוביל לאובדן זיכרון חמור בקרב מטופלים עם מחלת אלצהיימר.
הקשר בין לחץ דם גבוה, בעיות זיכרון והבנה, ואלצהיימר
בספטמבר 2003 פורטו הקשרים אלו בכנס השנתי של האגודה הרפואית האמריקאית למדעים בפילדלפיה, על ידי מומחים לנוירולוגיה מאוניברסיטת מערב אונטריו בקנדה. המומחים ציינו כי בתוך שלושה חודשים מהתרחשות שבץ, אחד מכל ארבעה חולים מפתח פגיעה משמעותית בזיכרון, ושניים ושלושה מהאנשים עם בעיות לב מפתחים בסופו של דבר מחלת אלצהיימר. בנוסף, אנשים עם אלצהיימר נמצאים בסיכון מוגבר יותר לשבץ.
המפתח להתמודדות עם בעיות זיכרון והבנה ושיפור רמות לחץ דם הוא מניעה, והזמן להתחיל בצעדי מניעה הוא גיל העמידה. באמצעות נקיטה בצעדים להפחתת הסיכון לשבץ ומחלות לב, ניתן אף להפחית את הסיכון לאלצהיימר.