התרופה קפטופריל, שנקראת בשמות מסחריים נוספים כמו אסריל, היא אחת התרופות הוותיקות ממשפחת מעכבי ACE לטיפול ביתר לחץ דם, הנחשב למצב בריאותי מסוכן אם אינו מטופל לאורך זמן. לחץ דם גבוה לא גורם כמעט לתסמינים הנראים באופן מיידי, כך שללא מעקב אפשר לסבול מלחץ דם גבוה במשך שנים מבלי לטפל.
חוסר טיפול מתאים לאורך זמן עלול לגרום לסיבוכים ומחלות לב וכלי דם, התקפי לב, אירוע מוחי, פגיעה בכליות ועוד. לכן, חשוב לבדוק מדי פעם את לחץ הדם ולקבל טיפול מתאים במידת הצורך.
מנגנון הפעולה של קפטופריל
קפטופריל שייכת למשפחת התרופות הנקראת מעכבי אנזים ACE. האנזים ACE הוא האנזים ההופך את ההורמון אנגיוטנסין 1 שהוא חומר לא פעיל לאנגיוטנסין 2 שהוא חומר פעיל. אנגיוטנסין 2 הוא הורמון אשר השפעתו היא כיווץ כלי הדם, השפעה שגורמת להעלאת לחץ הדם. מניעת הפיכתו של אנגיוטנסין 1 לחומר פעיל מרחיבה את כלי הדם וכך מורידה את לחץ הדם.
תרופות מעכבות ACE מונעות גם את שחרורו של ההורמון אלדוסטרון מבלוטת יותרת הכליה, פעולה המאפשרת הוצאת נוזלים עודפים ומלחים מכלי הדם אל השתן, מה שמוריד מנפח הדם ולחץ הדם.
היתרונות של קפטופריל
בתור תרופה השייכת למעכבי ACE ולמעשה התרופה פורצת הדרך ממשפחת תרופות זו, לקפטופריל יתרונות בולטים בהורדת לחץ הדם. מנגנון הפעולה של עיכוב ייצור אנגיוטנסין 2 נמצא כיעיל מאוד להורדת לחץ הדם בזכות הורדת התנגודת ההיקפית של כלי הדם, הרחבתם ומניעת ייצור אלדוסטרון.
במצבים בהם תרופות אחרות להורדת לחץ הדם גורמות לתופעות לוואי, קפטופריל מספקת פתרון. קפטופריל ניתנת פעמים רבות גם לאחר מצב של אוטם בשריר הלב, אי ספיקת לב וגם במצב של פגיעה בכליות בעקבות סוכרת (נפרופתיה סוכרתית). פעולת של קפטופריל מפחיתה את העומס על שריר הלב. בניגוד לעבר, היום התרופה ניתנת במינון התחלתי נמוך שאינו כרוך באשפוז.
אופן השימוש בקפטופריל או אסריל
התרופות זמינות בטבליות בריכוז 12.5 מ"ג, 25 מ"ג ו- 50 מ"ג. יש להגדיל את המינון בהדרגה בהתאם להוראות הרופא. המינון ההתחלתי נע לרוב בין 6.25 מ"ג ל- 37.5 מ"ג ומינון מקסימלי יכול להגיע גם ל- 150 מ"ג ליום. את התרופה יש לקחת פעמיים-שלוש ביום בהתאם להוראות.
יש לקחת את התרופה על קיבה ריקה כשעה לפני האוכל או שעתיים אחרי האוכל עם כוס מים. את התרופה יש לאחסן במקום קריר. במידה ונשכחה נטילת התרופה, יש לקחת מיד כשנזכרים, אך אם מתקרבת נטילת המנה הבאה יש לדלג על המנה שנשכחה. אין לקחת מנה כפולה.
מה מכילה התרופה – החומר הפעיל בתרופות אלה הוא הקפטופריל. חומר נוסף שישנו בתרופה קפטופריל הוא תרכובת סולפהידרילית שלא נמצאת בכל התרופות ממשפחת מעכבי ACE. מרכיבים בלתי פעילים הנמצאים בתרופה הם: Cellulose microcrystalline; Lactose monohy drate; Starch pregelatinized; Stearic acid.
תופעות לוואי וסיכונים
קפטופריל עלולה לגרום להצטברות ברדיקינין. תופעות לוואי שעשויות לנבוע מכך הן שיעול, פריחה, כאב גרון, כאבי ראש, עייפות, סחרחורות. לרוב תופעות הלוואי הן ברמה נסבלת עד נמוכה. שיעול הוא תופעת לוואי נפוצה יחסית המתרחשת בקרב חמישה עד עשרים אחוזים מהמטופלים, ונפוצה יותר בקרב נשים.
יש לשים לב שלא חלה ירידה בתפקוד הכלייתי בשל הפחתת רמות האנגיוטנסין 2 המיוצר בגוף. יש גם לבדוק את רמת האשלגן בדם ולוודא שלא נוצר עודף בשל חסימת שחרור ההורמון אלדוסטרון. התרופה אסורה לשימוש על נשים הרות הסובלות מלחץ דם גבוה, ואף לא בתקופת ההנקה.