גורמים ללחץ דם גבוהלחץ דם הוא מדד לכוח הדם הנצמד לדפנות כלי הדם. הלב שואב דם לעורקים, שהם כלי הדם, הנושאים את הדם בכל הגוף. לחץ דם גבוה, הנקרא גם יתר לחץ דם, מסוכן היות והוא גורם ללב לעבוד קשה יותר על מנת לשאוב דם לגוף, ותורם להתקשות העורקים, או טרשת עורקים, המתפתחת לשבץ, מחלת כליות, והתפתחות אי ספיקת לב.

מהו לחץ דם "נורמאלי"?

לקריאת לחץ דם יש מספר עליון (סיסטולי) ומספר תחתון (דיאסטולי). הטווחים הם:

רגיל – פחות מ-120 מעל שמונים (120/80).

יתר לחץ דם – 120-139.

שלב ראשון של לחץ דם גבוה – 140-159, מעל 90-99.

שלב שני של לחץ דם גבוה – 160 ומעלה, מעל 100.

לחץ דם גבוה בקרב אנשים מעל גיל שישים – 150 ומעלה, מעל תשעים.

אנשים שלחץ הדם שלהם נמצא מעל לטווח הנורמאלי, צריכים להתייעץ עם הרופא לגבי הצעדים בהם יש לנקוט על מנת להורידו.

גורמים ידועים ללחץ דם גבוה

הגורמים המדויקים ללחץ דם גבוה אינם ידועים, אך באחד מתוך עשרים מקרים, לחץ דם גבוה מתרחש כתוצאה ממצבים בריאותיים, תרופות או סמים, העשויים להיות אחראים להתפתחותו. המצבים העלולים לגרום ללחץ דם גבוה כוללים:

תרופות

התרופות שעלולות להגביר את לחץ הדם כוללות:

במקרים אלו, לחץ הדם יכול לשוב לרמות נורמליות ברגע שמפסיקים לקחת את התרופה.

לחץ דם ראשוני (חיוני) – בקרב רוב המבוגרים, לא קיימת סיבה לזיהוי לחץ דם גבוה. סוג זה של לחץ דם גבוה, הנקרא יתר לחץ דם ראשוני, נוטה להתפתח בהדרגה במשך שנים רבות.

לחץ דם משני

בקרב חלק מהאנשים עם לחץ דם גבוה, הגורמים הם מצבים בריאותיים בסיסיים. סוג זה של לחץ דם גבוה, הנקרא יתר לחץ דם משני, נוטה להופיע פתאום ולגרום ללחץ דם גבוה יותר מאשר  לחץ דם ראשוני. כשניתן לזהות גורם ישיר ללחץ דם גבוה, המצב מתואר כלחץ דם משני.

מחלת כליות מדורגת במקום הגבוה ביותר כגורם ללחץ דם משני. יתר לחץ דם עשוי להיות מופעל אף כתוצאה מגידולים או הפרעות אחרות הגורמות לבלוטות יותרת הכליה, שהן בלוטות קטנות הנמצאות על הכליות, המפרישות כמויות עודפות של הורמונים המגבירים את לחץ הדם.

מצבים בריאותיים שונים ותרופות עלולים להוביל למצב זה, וכוללים:

חסימת דום נשימה בשינה – מצב שבו דפנות הגרון נרגעות ומצטמצמות במהלך השינה, ומפריעות לנשימה נורמאלית.

יותרת הכליה והפרעות בבלוטת התריס – כגון גידולי בלוטת יותרת הכליה, תת פעילות בלוטת התריס, תסמונת קושינג, אקרומגליה, בעיות בכליות ורמות גבוהות של ההורמון אלדוסטרון.

פגמים מולדים בכלי הדם – מצבים בהם אדם נולד עם מחלות כלי דם.

תרופות מסוימות – כגון גלולות משולבות למניעת הריון, במיוחד גלולות המכילות אסטרוגן תרופות שעלולות להגביל את תפקוד כלי הדם כגון תרופות להתקררות, חומרים המכילים דקונגסטנטים, משככי כאבים ללא מרשם, וחלק מתרופות המרשם.

סמים – כגון קוקאין ואמפטמינים.

צריכת אלכוהול מוגברת – או שימוש כרוני באלכוהול.

דילוג לתוכן