אמלודיפין הוא החומר הפעיל הנמצא בתרופות כמו אמלו, אמלודיפין טבע, נורווסק ותרופות נוספות המטפלות בלחץ דם גבוה, הנחשב למסוכן בהעדר טיפול לטווח הארוך.
לחץ דם גבוה כמעט ולא ניתן לאיתור על סמך תסמינים בלבד, אלא באמצעות מדידה במכשיר. לחץ דם העולה על 140/90 נחשב גבוה, כשלחץ הדם האופטימלי הוא 120/80.
חשיבות מעקב וטיפול – ללא טיפול לאורך זמן עלול לחץ דם גבוה לגרום לסיבוכים כמו מחלות לב וכלי דם, אירוע מוחי, בעיות בכליות- מחלות מורכבות שלא פשוט לטפל בהן והן עלולות לגרום למוות. לכן, מומלץ לבדוק מדי פעם את לחץ הדם- ניתן גם באמצעות מכשיר ביתי, ולקבל טיפול במידת הצורך.
אמלודיפין: מנגנון הפעולה
אמלודיפין שייך לקבוצת חוסמי תעלות הסידן מסוג דיהידרודיפינים כמו ניפדיפין. האמלודיפין נכנס אל תעלות הסידן בתאי השריר של כלי הדם העורקיים. כך נמנעת כניסתו של הסידן אל התאים. אחד התפקידים של הסידן הוא לגרום להתכווצות תאי השריר, התכווצות שגורמת להגדלת התנגודת ההיקפית של כלי הדם ולעליה בלחץ הדם.
האמלודיפין מונע את התכווצות כלי הדם, מאפשר את הרחבתם ובכך מוריד את לחץ הדם. חסימת תעלות הסידן מאפשרת לטפל באמצעות אמלודיפין גם בתעוקת חזה כרונית.
יתרונות אמלודיפין לטיפול בלחץ דם גבוה
אמלודיפין נמצאה כתרופה המבצעת ביעילות את העבודה של שמירת לחץ הדם מאוזן. זמן מחצית החיים הארוך שלה מביא לכך שעל פני היממה נשמר לחץ הדם ברמה מאוזנת ללא עליות וירידות חדות. זאת לעומת הניפדיפין הגורם לשינויים חדים בלחץ הדם בגלל זמן מחצית החיים הקצר שלו.
נמצא גם שהשילוב בין אמלודיפין לתרופה מקבוצת חוסמי אנגיוטנסין 2 כמו לוסארטאן, נמצא יעיל מאוד בטיפול בלחץ דם גבוה. אמלודיפין טובה לטיפול גם כאשר לחץ הדם הגבוה מתבטא בערכו של הלחץ הסיסטולי (הגבוה) בלבד.
אמלודיפין: רכיבים
בכל התרופות ממשפחה זו החומר הפעיל הוא האמלודיפין הנמצא בתרופה בריכוזים שונים על פי סוגה. אמלודיפין טבע זמינה בטבליות 5 מ"ג או 10 מ"ג.
מעבר לאמלודיפין, מכילה התרופה את הרכיבים הבאים: Microcrystalline cellulose, calcium hydrogen phosphate anhydrous, sodium starch glycolate, magnesium stearate. יש לשים לב כי התרופה מכילה נתרן: 0.11-0.17 מ"ג לטבליית 5 מ"ג ו- 0.22-0.34 מ"ג לטבליית 10 מ"ג.
אופן השימוש
המינון ההתחלתי במקרים רבים עומד על חמישה מיליגרם, ועשוי להגיע בהמשך עד עשרה מיליגרם למיום. את התרופה יש לבלוע בשלמותה עם מעט מים – לא לחצות או לרסק. אין צורך להתאים את נטילת התרופה למועד ארוחות. חשוב לא לאכול אשכוליות או לשתות מיץ אשכוליות בזמן הטיפול בתרופה.
מיץ אשכוליות מעכב את פירוק האמלודיפין ומעלה את רמתו בדם. יש לאחסן את התרופה במקום קריר ומוצל. במידה ונשכחה מנה יש לקחת מיד כשנזכרים אך לא לקחת מנה כפולה.
תופעות לוואי וסיכונים
השימוש באמלודיפין עלול לגרום לתופעות לוואי מעטות, בעיקר כאב ראש ונפיחות בקרסוליים בגלל הרחבת כלי הדם באזור. לעתים גם בחילה, הסמקה ודפיקות לב מואצות. כל תופעה הנמשכת מעל שבוע יש לפנות לרופא. בכל מקרה אין להפסיק את השימוש בתרופה מבלי להתייעץ עם רופא. לפני השימוש בתרופה יש לדווח על כל התרופות הנלקחות.
עלולה להיות השפעה הדדית של אמלודיפין ותרופות אחרות להורדת לחץ הדם – רמות שני סוגי התרופות עלול לעלות מעבר לרמה הרצויה. כך גם עם תרופות להורדת כולסטרול. אין לקחת את התרופה בהריון או בזמן הנקה, ללא התייעצות עם רופא.