התרופה אירבסארטאן היא תרופה חדשה יחסית שהחלו להשתמש בה בסוף שנות התשעים לטיפול בלחץ דם גבוה ובאי ספיקת לב. לחץ דם גבוה הוא תופעה בעייתית ורווחת ככל שעולה הגיל. בעת זרימתו מפעיל הדם לחץ על כלי הדם.
לחץ זה נמדד בשני ערכים: סיסטולי ודיאסטולי ואינו אמור להיות גבוה מ- 140/90. מעבר ערכים אלה לחץ הדם נחשב גבוה. לחץ דם גבוה מכונה גם "הרוצח השקט" כיוון שללא מעקב ומדידה קשה לאדם לדעת שהוא סובל מלחץ דם גבוה.
בטווח הארוך יכול לחץ דם גבוה לגרום להתקף לב, אירוע מוחי, בעיות בכליות ובעיות נוספות שלא קל להתמודד איתן. לכן, חשוב מאוד מעקב, במיוחד בגיל מבוגר, וקבלת טיפול מתאים במידת הצורך.
מנגנון הפעולה של אירבסארטאן
אירבסארטאן שייכת לקבוצת התרופות הנקראות חוסמי אנגיוטנסין 2, הכוללות בין היתר את לוסארטאן, אולמסארטאן, אוקסאר ועוד. האירבסארטאן הוא החומר הפעיל בתרופה. אנגיוטנסין 2 הוא הורמון שתפקידו להביא להתכווצותם של תאי כלי הדם ומהווה חלק ממערך הורמונים הנקרא רנין – אנגיוטנסין – אלדוסטרון (RASA) האירבסארטאן נקשר לקולטני AT1 בתאי כלי הדם אליהם אמור להקשר האנגיוטנסין 2.
כך נמנעת השפעתו של אנגיוטנסין 2, כלי הדם מתרחבים ולחץ הדם יורד. בנוסף לכיווץ כלי הדם, אנגיוטנסין 2 גורם גם לשחרור ההורמון אלדוסטרון מבלוטת יותרת הכליה המביא לאצירת נוזלים ומלחים בגוף. אירבסארטאן מונעת את שחרור ההורמון, מעודדת סילוק של נוזלים ומלחים אל השתן וכך מורידה את לחץ הדם.
יתרונות התרופה
אירבסארטאן וכל קבוצת חוסמי אנגיוטנסין 2 מהוות פתרון מצוין למטופלים הסובלים מתופעות לוואי כמו שיעול ופריחה בעקבות שימוש בתרופות השייכות לקבוצת מעכבי אנזים ACE (כמו קפטופריל), תופעות לוואי נפוצות לתרופות מקבוצה זו.
ישנן גם תרופות כמו אירבן פלוס בהן משולב אירבסארטאן עם הידרוכלורותיאזיד, חומר הידוע כמשתן ובכך מסלק נוזלים ותורם גם הוא להורדת לחץ הדם.
רכיבי אירבסארטאן
החומר הפעיל בתרופה הוא האירבסארטאן. ניתן למצוא טבליות אירבסארטאן בריכוזים שונים: 75 מ"ג, 150 מ"ג ו-300 מ"ג. מעבר למרכיב הפעיל, מכילה התרופה את הרכיבים הבאים:
croscarmellose sodium (E468), microcrystalline cellulose (E460), hypromellose (E464), mannitol (E421), magnesium stearate (E572), silica, colloidal anhydrous (E551); tablet coating: hydroxypropyl cellulose (E463), hypromellose (E464), macrogol 6000, titanium dioxide (E171).
אופן השימוש בתרופה
התרופה זמינה בטבליות 75 מ"ג, 150 מ"ג ו- 300 מ"ג. טווח המינון נע לרוב בין 75 מ"ג ל- 300 מ"ג ביום. התרופה נלקחת אחת ליום, אך יש להיצמד להוראות הרופא לגבי המינון ותדירות נטילת התרופה. התרופה מתחילה להשפיע לאחר מספר שעות מזמן נטילתה ולמשך יממה שעות.
אין מגבלה לגבי תזונה הקשורה לנטילת התרופה. את התרופה יש לאחסן במקום מוצל וקריר. במידה ונשכחה מנה, יש לקחת מיד כשנזכרים, אך אם מתקרב מועד נטילת המנה הבאה יש לדלג ולא לקחת מנה כפולה. הפסקת התרופה צריכה להיעשות בהתייעצות עם רופא בלבד.
תופעות לוואי וסיכונים
אירבסארטאן היא תרופה העלולה לגרום לתופעות לוואי מעטות יחסית וברמה נסבלת. תופעות הלוואי העלולות להיות הן סחרחורות, עייפות, הפרעות בעיכול ושלשולים, זיהום בדרכי הנשימה העליונות, רמה גבוהה מדי של אשלגן (היפרקלמיה), במיוחד כאשר ישנו שימוש במקביל במשתנים משמרי אשלגן כמו ספירונולקטון.
במידה ונלקחת תרופה נוספת להורדת לחץ הדם, האירבסארטאן עלולה להגביר את השפעתה ולגרום להורדה מוגברת של לחץ הדם. לכן יש לעשות תיאום מינונים בין שתי התרופות. התרופה אינה מתאימה להריון, במיוחד לאחר השליש הראשון וגם לא להנקה.