לחץ דם גבוה נחשב לאחד הגורמים המסכנים להתקפי לב, מחלות לב וכלי דם ואף למוות. נמצא כי כשבעים אחוזים מהלוקים בהתקף לב סבלו מלחץ דם גבוה.
לחץ דם גבוה הדורש טיפול נחשב ללחץ של 140/90 מ"מ כספית ומעלה. שיטות רבות זמינות כיום לטיפול בלחץ דם, דרכים מסורתיות וחדשניות.
השיטות הולכות ומתרבות כך שהסיכויים להשגת לחץ דם מאוזן, גבוהים היום יותר מבעבר. מהם הטיפולים השונים המוצעים היום?
טיפולים תרופתיים ללחץ דם גבוה
השיטה המסורתית והרווחת עדיין בטיפול בלחץ דם גבוה הוא מתן תרופות, לעתים שילובים בין תרופות שונות (יש לשים לב שהתרופות אינן סותרות זו את זו). תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה מחולקות לקבוצות על פי מנגנוני הפעולה שלהן.
מעכבי ACE: תרופות נפוצות שייכות לקבוצת מעכבי ACE – האנזים ההופך את ההורמון אנגיוטנסין לחומר פעיל אשר מעלה את לחץ הדם. כך, חסימת האנזים מסייעת להורדת לחץ הדם. עם תרופות אלה נמנות: קפטופריל, אנאפריל ועוד.
חוסמי אנגיוטנסין
תרופות חדשות יותר שייכות לקבוצת חוסמי אנגיוטנסין 2. תרופות אלה חוסמות את הקולטנים לאנגיוטנסין 2 המעלה את לחץ הדם. תרופות אלה כוללות את אולמסארטאן, אטקנד, אוקסר ועוד. תרופות אלה ניתנות לחולים הסובלים מתופעות לוואי כמו שיעול ופריחה בעקבות נטילת תרופות מקבוצת מעכבי ACE.
קבוצות נוספות הן חוסמי תעלות סידן וחוסמי בטא המורידות את קצב הלב. לכל סוגי התרופות מוסיפים לעתים גם תרופות משתנות כמו תיאזידים המורידות את כמות הנוזלים בדם וכך את לחץ הדם.
דנרבציה כלייתית
דנרבציה כלייתית היא טיפול חדשני וזעיר פולשני המתבצע באמצעות צנתור וגלי רדיו. הטיפול הוא ממוקד מאוד ומפחית את עוצמת פעילותם של קצות העצבים המקיפים את הכליות. במחקרים נמצא שפעילות יתר של עצבים אלה מעלה את לחץ הדם בעקבות ייצור יתר של הורמונים הפועלים לכך. הטיפול נמשך כארבעים דקות עד שעה. במהלכו מאולחש רק האזור המטופל.
באמצעות צנתר המוחדר לאזור המפשעה דרך הירך מועברים גלי רדיו בעוצמה נמוכה אשר שורפים את קצות העצבים שסביב הכליה ומפחיתים את פעילותם. הטיפול נמצא כיעיל וכפתרון לאלה אשר התרופות לא מביאות אצלם לתוצאות מספקות.
תזונה: חיונית להורדת, מניעת ואיזון לחץ דם
עליה במשקל משמעה צבירת שומנים גם בכלי הדם, שכן שומנים המפריעים לזרימת הדם באופן תקין ומעלים את לחץ הדם, כך שההקפדה על תזונה נכונה חיונית לאיזון רמות לחץ דם גבוה. חשוב להפחית את צריכת המלח, הסוכר הלבן אשר הופך במהרה לשומן, להפחית באכילת שומן רווי. לכן, מומלץ להפחית ככל האפשר באכילת מזון מתועש ומעובד המכיל כמויות גדולות של מלח וסוכר.
מומלץ לאכול פירות וירקות ומאכלים העשירים בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון, דגים המכילים את חומצת השומן אומגה 3 אשר תורמת להורדת לחץ הדם. מומלץ לאכול במידה מזונות המכילים שומן חד בלתי רווי כמו אגוזים, שמן זית, אבוקדו. מומלץ לאכול בשר כחלק מארוחה ולא כעיקרה. בשר מוכשר מכיל מלח בכמות רבה ולכן כדאי להשרותו במים קודם.
צמחי מרפא להרחבת כלי דם והורדת לחץ דם
צמח העוזרר, לדוגמה, מרחיב את כלי הדם, מחזק אותם וגם מייעל את פעילות הלב. עלי זית אותם ניתן לצרוך כחליטה או תוסף תזונה, פועלים כמעכבי ACE.
השום הוא אחד הצמחים היעילים בתור טיפול מניעתי בשל היותו נוגד דלקת, מוריד את רמת השומנים ופועל כנוגד חמצון. ישנם צמחים נוספים המסייעים להורדת לחץ הדם. יש להתייעץ עם מטפל אך לא להפסיק את התרופות הקבועות ללא התייעצות עם רופא
פעילות גופנית ושיטות הרפיה – כל פעילות גופנית תורמת להורדת לחץ הדם. בנוסף, פעילות מרגיעה כמו יוגה ותרגילים איטיים אחרים המשלבים נשימות עמוקות תורמים לרגיעה, למצב רוח טוב ובכך גם להורדת לחץ הדם המושפע מאוד ממצבו הנפשי של האדם.